Berza

“Siemens Healthineers” tržište vrednovalo 28 milijardi evra

“Siemens” je u petak na berzu uvrstio akcije “Siemens Healthineersa”, kompanije za proizvodnju medicinske dijagnostičke opreme, koja je vodeća u svetu u svojoj branši. Tržište ju je vrednovalo na 28 milijardi evra.

Za 15 odsto udela prikupljeno je 4,2 milijarde evra čime je IPO “Siemens Healthineersa” ušao među najveća uvrštenja na nemačkom tržištu u poslednje dve godine. Podsetimo, kompanija za obnovljivu energiju “Innogy” prikupila je 2016. godine 4,6 milijarde evra. Akcije “Siemens Healthineersa” prodate su po početnih 28 evra, a odmah po otvaranju trgovanja cena je narasla na 29,10 evra. Oko podneva cena je skočila više od sedam odsto na 30 evra čime je to izdanje znatno nadmašilo rast indeksa DAX od 0,3 odsto.

Očekuje se da akcija “Siemens Healthineersa” uskoro uđe u indeks srednje velikih poduzeća MDAX. Naime, tržišna kapitalizacija slobodnih akcija procenjuje se na 4,2 milijarde evra.

Berzanska premijera “Siemens Healthineersa” tek je uvertira za ono što čeka nemačko tržište ove godine. Već ove nedelje “Deutsche Bank” će uvrstit akcije svoje kompanije za upravljanje imovinom DWS. Na berzu će uskoro izaći i “SpringerNature”, pa nekretninska kompanija “Godewind”, trgovci HSE24 i Takko, kao i internetski trgovac nameštajem Home24.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!