Industrija

“Siemens” prodao udeo u “Osramu” za 1,2 milijarde evra

Nemački gigant “Siemens” prodao je 17 odsto udela u “Osram Lichtu” za 1,2 milijarde evra institucionalnim ulagačima i time prekinuo sve poslovne veze s nemačkim proizvođačem rasvetnih tela.

U konačnoj ponudi pojedinačna cena akcije utvrđena je na 65,05 evra, što je za tri odsto manje u u poređenju s njihovom cenom na zatvaranju trgovanja u sredu, rekla su dva upućena izvora. “Osram”, čije je akcije “Siemens” u julu 2013. godine izlistao na berzi, sukobio se s najvećim akcionarom i bivšom matičnom kompanijom oko nove strategije o širenju na tržištu LED rasvete.

U “Osramu” su “Siemensu” zahvalili na ulozi akcionara u višegodišnjem periodu nakon izlistavanja akcija. Kompanija je proteklih godina u više navrata bila predmet spekulacija o preuzimanju, a među zainteresovanim kupcima spominjali su se i kineski ulagači.

“Osram” je tržišni lider u automobilskoj rasveti i razvija nove proizvode, uključujući 'pametne' LED farove i specijalne laserske diode potrebne za senzore u autonomnim automobilima.Osram je u julu pristao da proda najveći deo poslovanja, preimenovan u međuvremenu u LEDvance s dve milijarde evra prihoda i 8.800 zaposlenih, “IDG Capital Partnersu”, kineskom proizvođaču rasvetnih tela MLS-u i finansijskom investitoru Yiwu State-Owned Assets Operation Centreu.

Izvor. Hina

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!