Industrija

“Simens” će u Kragujevcu proizvoditi tramvaje

Nemački “Simens”, koji je početkom prošlog meseca preuzeo kragujevačku kompaniju "Milanović inženjering", planira da u tom pogonu proizvodi kompletna šinska vozila.

Prema saznanjima lista Danas, u Kragujevcu će se u početku proizvoditi tramvaji, a potom i druga šinska vozila.

Srbija je, inače, ne tako davno propašću fabrika vagona i lokomotiva u Kraljevu i Nišu u potpunosti ostala bez proizvodnje šinskih vozila.

Nekadašnja fabrika “Milanović inženjering” u Kragujevcu je proizvodila aluminijumske delove za vagone “Siemens”-ovih šinskih vozila.

Nemačka kompanija planira da u naredne dve godine značajno proširi postojeće kapacitete kragujevačke fabrike i da u njoj, najverovatnije u saradnji sa svojim budućim francuskim poslovnim partnerom, započne ne samo proizvodnju već i tehničko-tehnološki razvoj šinskih vozila.

Simens, naime, najavljuje i formiranje svog razvojnog centra u Kragujevcu, zbog čega su predstavnici te kompanije nedavno posetili kragujevački Fakultet inženjerskih nauka, gde su sa profesorima i saradnicima, osim ostalog, razgovarali i o prilagođavanju nastavnih planova i programa tog fakulteta “Simens”-ovim potrebama, te o zapošljavanju većeg broja mladih inženjera.

Istovremeno, nekadašnji vlasnik firme “Milanović inženjering”, Bratislav Milanović, koji je nedavno u industrijskoj zoni Sobovica kupio 70 hektara zemljišta, planira, kako saznaje Danas, da na toj lokaciji formira tehnološki park za domaće i strane investitore.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!