Razvoj

Sindikati: Minimalna zarada u Srbiji najmanja u regionu

Minimalna cena rada bi naredne godine, prema predlogu sindikalaca, trebalo da bude povećana sa 130 na 156 dinara po satu, ali poslodavci pristaju na samo 137 dinara.

Sindikati i Unija poslodavaca počeli su u okviru Socijalno-ekonomskog saveta razmatranje pitanja povećanja minimalne cene rada za 2018. godinu. Sindikalci smatraju da rast minimalca ne sme biti manji od 20 odsto. Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da je sve manje od toga ponižavanje građana.

“Porast minimalne cene rada od osam odsto, koji pominju predstavnici vlasti je poražavajući. To nije dovoljno prema svim parametrima, ceni komunalnih usluga, životnih namirnica. Povećanje od 10 dinara je poniženje za radnike”, navodi Savić.

Prema njenim rečima, Srbija je na poslednjem mestu u regionu po visini minimalca. “Svi su nas pretekli, pa i Makedonija i BiH. Naša vlada bi morala da učini nešto da poboljša standard građana. Može da ukine ili smanji oporezivanje osnovice za minimalnu cenu rada. Da tih 24.000 dinara bude neoporezivo”, smatra Savić.

Ona dodaje i da je obesmišljen rad Socijalno-ekonomskog saveta. “Drugu godinu zaredom, ranije premijer, a sada predsednik Srbije izlazi sa predlogom visine minimalne cene rada pre razgovora u Savetu. On saopštava koliko će cena rada iznositi, a tek posle toga zaseda Savet. Čemu onda razgovori? Ako nije moguće na drugi način razgovarati o ceni rada, mi ćemo napustiti rad Saveta “, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. U Asocijaciji smatraju da cena rada treba da se poveća za 20 odsto.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!