Razvoj

Skupština Unije poslodavaca Srbije: “Socijalni dijalog i digitalizacija”

Na Skupštini Unije poslodavaca Srbije pod nazivom "Socijalni dijalog i digitalizacija” predsednik Miloš Nenezić je istakao da će se Unija u narednom periodu fokusirati na sprečavanje odliva ljudi iz Srbije i prekvalifikaciju kadrova prema potrebama poslodavaca.

Nenezić je naglasio da će Unija posebnu pažnju usmeriti na zakone i uredbe, a da će akcenat biti na obrazovanju i suzbijanju sive ekonomije, kao i na dijalogu sa socijalnim partnerima.

On je rekao da se Unija zalaže za ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto od 2019. godine, što bi trebalo da donese godišnje uštede poslodavcima od 11,9 milijardi dinara. Nenezić je naglasio da poslodavcima nije cilj da "spuste" poreze i doprinose i ostave državni budžet bez novca, nego da omoguće bolje uslove za rad što je, kako je rekao, moguće uz manje dažbine.

Na Skupštini Unije poslodavaca Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ali i predstavnici poslodavaca i sindikata istakli su da je bitno da u Srbiji postoji socijalni dijalog i saglasili su se da su za to podjednako zaslužni svi socijalni partneri.

Đorđević je istakao da među njima nema sujete i da su svi učesnici socijalnog dijaloga uspostavili pravilo da se viđaju i razgovaraju svakog meseca, jer za to uvek ima razloga i tema za razgovor. Ministar je rekao da je briga o radnicima i njihovom materijalnom položaju obaveza, navodeći da rad na crno šteti i radnicima i poslodavcima. Naglasio je da posebno treba brinuti o bezbednosti radnika na radu na način da ona bude podignuta na najviši nivo.

Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije je rekao da je saradnja sindikata i poslodavaca nekada bila dobra, ali da je bilo i nerazumevanja i konflikata, i naglasio da je izborom Nenezića za predsednika Unija dobila na kvalitetu i energiji.

Zoran Stojiljković, predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" je ocenio da je odnos među socijalnim partnerima "simfoničan" i "saboran".

Ministru Đorđeviću i predsednicima sindikata UGS "Nezavisnost" i Saveza samostalnh sindikata Srbije, Zoranu Stojiljkoviću i Ljubisavu Orboviću, predsednik Unije poslodavaca Srbije uručio je zahvalnice.

Priznanje Unije poslodavaca Srbije dobili su brojni članovi, a zahvalnicu su dobili za saradnju u unapređenju socijalnog dijaloga i poslovnog ambijenta u Pirotu gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i predsednik Ugovorne Okružne Privredne komore Pirot Dragan Kostić.

Skupštini, koja je održana pod nazivom „Socijalni dijalog i digitalna revolucija“, prisustvovali su predstavnici međunarodnih organizacija, partnerskih poslovnih organizacija i domaćih i stranih investitora.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!