Berza

Slabiji rezultati kompanija oborili akcije

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, najviše u potrošačkom sektoru, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, dok se tehnološki sektor našao pod pritiskom zbog naznaka slabljenja potražnje za pametnim telefonima.

Dow Jones oslabio je 83 boda ili 0,34 odsto, na 24.664 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 odsto, na 2.693 boda, a Nasdaq indeks 0,78 odsto, na 7.238 bodova.

Najviše je juče, 3,2 odsto, potonuo S&P indeks potrošačkog sektora, nakon što je nekoliko kompanija objavilo slabije poslovne rezultate u prvom tromesečju, prenosi „Gde investirati“.

Iz tog razloga je cena akcije proizvođača cigareta “Philipa Morrisa” pala više od 15 odsto, dok je akcija “Procter & Gamblea”- pala više od 3 odsto.

Uprkos tim podbačajima, od 52 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih gotovo 79 odsto objavilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Juče se pod pritiskom našao i tehnološki sektor, jer je Taiwan Semiconductor (TSMC), proizvođač čipova upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

Cena akcije “Apple”-a pala je 2,8 odsto, a TSMC-a 5,7 odsto.

S druge strane, zahvaljujući rastu prinosa na obveznice, juče su se oporavile akcije u finansijskom sektoru. S&P indeks tog sektora ojačao je 1,5 odsto.

Rast prihoda, koji najavljuje i rast kamata, loše je uticao na građevinski sektor, pa je PHLX indeks tog sektora skliznuo 2,7 odsto.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 odsto, na 7.328 bodova, a pariski CAC 0,21 odsto, na 5.391 bod. Frankfurtski DAX oslabio je 0,19 odsto, na 12.567 bodova.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!