Agro svet

Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode “Zasavica”: Proizvodnja magarećeg mleka – ideja za dobar biznis

Magareće mleko je izuzetno skupo i u Evropi i kod nas, a za proizvodnju jednog kilograma sira potrebno je do 25 litara mleka. To je uslovilo da je ovaj sir najređi i najskuplji na “svetu”, a kada bi se proizvodio u nekoj od evropskih zemalja bio bi znatno skuplji od 1.000 evra za kilogram.

Imamo veliku potražnju za magarećim proizvodima iz inostranstva, ali ih ne možemo prodavati, jer magareće mleko još nije uvedeno u Pravilnik o mleku, što bi trebalo da se desi ovih dana, izjavio je u intervjuu za “Ekonomski online” upravnik Specijalnog rezervata prirode “Zasavica” Slobodan Simić.

Prirodni rezervat “Zasavica” je spojio turizam i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Da li je to prava formula za uspešno poslovanje za zaštićena prirodna područja?

Specijalni rezervat prirode “Zasavica” se bavi, pre svega, zaštitom i upravljanjem rezervatom, a onda je razvio i niz aktivnosti, koje pomažu kako zaštiti prirode, tako i razvoju održivog turizma. Razvoj održivog turizma je ključna potreba svih rezervata i parkova prirode, jer se tako privlače u zaštićena dobra obični ljudi, a preko prodaje različitih proizvoda ostvaruju se sredstva za finansiranje svih aktivnosti u zaštiti, tako da je razvoj ovih aktivnosti neophodan za dobro i uspešno upravljanje rezervatom.

Kako ste došli na ideju da se bavite proizvodnjom magarećih proizvoda?

Do ideje o magarećim proizvodima je došlo slučajno u kontekstu obeležavanja 2000 godina hrišćanstva i predstave da je Isus u Jerusalim ujahao na magarcu. Narodna predanja i u našoj zemlji imaju predstavu o lečenju magarećim mlekom naročito kod dece, respiratornih i kožnih obolenja. To i činjenica da ni u Ministarstvu poljoprivrede, ni na veterini, nije postojao ni jedan rad o ovoj životinji, bili su ključni šlagvort za razvijanje ovog interesantnog programa, koji niko nije razvijao u čitavoj jugoistočnoj Evropi u celoj poznatoj istoriji.

Napravili ste prvu farmu magaraca u jugoistočnoj Evropi, a druga u svetu je u Italiji, koja ima 700 magaraca. Koliko je ta vrsta biznisa rasprostranjena u svetu i koliko se razlikuje od onog što vi radite?

U svetu ovaj posao postoji u nekoliko evropskih zemalja kao što su Italija, Francuska, Belgija i vrlo malo je razvijen. Neverovatna činjenica da je magareće mleko skoro potpuno isto kao i ljudsko zainteresovala je i naučnu javnost, a rezultati u lečenju respiratornih obolenja, kao i njegov blagotvorni uticaj na kožu doprineli su razvoju nekoliko proizvoda na bazi ovog mleka.

Magareće mleko su Grci smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. U čemu je njegova tajna?

Tajna mleka je da je potpuno isto kao ljudsko, da je to jedino mleko, koje ne smeta ni jednoj osobi i da su njegova svojstva lekovita i blagotvorna, a da su količine ovog mleka izuzetno male, jer jedna magarica u proseku u jednoj laktaciji daje 35-40 litara mleka.

Zašto je sir od magarećeg mleka toliko skup? (Kilogram košta hiljadu evra).

Prvo sir niko u svetu nije napravio, jer mleko ima samo 0,5 odsto mlečne masti, izuzetno malo kazeina, koji služi za zgrušnjavanje mleka u sir. Mleko je izuzetno skupo i u Evropi i kod nas, a za proizvodnju jednog kilograma potrebno je čak do 25 litara mleka. To je uslovilo da je ovaj sir najređi i najskuplji na “svetu”, a kada bi se proizvodio u nekoj od evropskih zemalja bio bi znatno skuplji od 1.000 evra za kilogram.

Gde plasirate proizvode? Da li možete da nam kažete u kojim svetskim restoranima se služe magareći gastronomski delikatesi iz “Zasavice”?

Imamo veliku potražnju za našim proizvodima iz inostranstva, ali ih ne možemo prodavati, jer magareće mleko još nije uvedeno u Pravilnik o mleku (ovih dana očekujemo izmenu tog pravilnika). Uvođenje u Pravilnik o mleku omogućiće legalnu proizvodnju i izvoz mleka, sira i kozmetičkih proizvoda, koji su sada objektivno nepostojeći na tržištu. Kad je reč o svetskim restoranima, naši proizvodi su se sporadično pojavljivali kada su neki strani kupci direktno kupovali sir kod nas u rezervatu.

Započeli ste proizvodnju kozmetike od magarećeg mleka. Da li planirate saradnju sa nekom od renomiranih svetskih kozmetičkih kuća?

Legalizacijom magarećeg mleka završićemo mnogo započetih razgovora o prodaji i proizvodnji ovih proizvoda sa raznim svetskim kućama i lancima.

Šta bi ste savetovali onima, koji žele da započnu biznis sa magarećim proizvodima?

Do značajnijeg prodora na evropsko tržište, sva prodaja na domaćem tržištu, shodno kupovnoj moći je minimalna. Većina malih proizvođača obraća nam se sa molbom da im pomognemo u distribuciji mleka.

Kakvi su planovi za budućnost? Da li možemo očekivati nove magareće proizvode?

Planovi za budućnost su veliki. Legalizacijom mleka stvorili bi se uslovi da se objedine svi proizvođači mleka u Srbiji i proširi broj grla, što bi pomoglo održanju ove krajne ugrožene vrste.

 

Autor: Biljana Živković

 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!