Proizvodnja hrane i pića

Slovačka: Blokada EU ako se ne popravi kvalitet proizvoda za istočno tržište

Dokazano je da veliki multinacionalni proizvodjači na istočna tržišta plasiraju manje kvalitetnu robu. Dok to na Balkanu ostaje samo u domenu pritužbi gradjana, slovački premijer Robert Fico je odlučan: ako ne prestane ta praksa, nastupiće blokada "zapadnih" proizvoda. Sa tom porukom danas kod predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera koji je obećao da ce učiniti sve da ta, kako kaže, ponižavajuca praksa prestane.

"Nisam došao samo kao predstavnik Slovačke, već su me zamolile i kolege iz Češke, Mađarske i Poljske da sa vama razgovaram. Za mene je važno da Evropska komisija poštuje činjenicu da postoji ovaj problem i da je predsednik Komisije obećao da će obratiti pažnju na to. Nekima se ovaj problem možda čini smešnim, ali , baz za naše zemlje ovo je ozbiljan i politički problem", rekao je slovački premijer Robert Fico.

A sa zapada Unije su već nazvali problem besmislenim, dok su se multinacionalne kompanije pravdale da slede "specifičan ukus" kupaca na istoku Evrope.

"Predsednik Komisije mi kaže da neke države članice ovo nazivaju smešnim. A ja bih ih pitao: draga gospodo, kako bi ste vi reagovali kada bi videli da u vašem deterdžentu ima 20 posto manje aktivnih sastojaka. Ako se ovim ne pozabavimo, neko će to zlupotrebiti za političke svrhe, zato to više ne možemo da tolerišemo. Ne možemo tolerisati da je čokolada istog pakovanja i cene boljeg kvaliteta u Austriji nego kod nas, ovakve stvari ugrožavaju Uniju i za nas je ovo važno pitanje. Ako se ova praksa nastavi, ja sam spreman da Slovačka preduzme pozitivne diskriminacijske mere".

 

Izvor: VOA

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!