Saobraćaj i transport

Snažan rast profitabilnosti "Lufthansa" u prvom polugodištu

Najveći evropski avioprevoznik, Lufthansa, objavio je podatke o ostvarenom prihodu i dobiti za prvih 6 meseci tekuće godine.

Na nivou grupe ostvaren je prihod u visini od 17 milijardi evra, što je povećanje od 12,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prilagođena operativna dobit iznosila je više od 1 milijarde evra, u poređenju sa 529 miliona evra ostvarenih 2016. Snažan rast profitabilnosti na prvom mestu se pripisuje većoj potražnji i smanjenju troškova svih prevoznika u okviru Lufthanse, a rezultat ovakve strategije je i najbolji polugodišnji rezultat u istoriji kompanije.

Neto dobit uvećana je 56,6 procenata na 672 miliona evra, dok je ostvaren rast slobodnog novčanog toka na 2,1 milijardu evra.

Menadžment kompanije potvrdio je prognoze rezultata za celu godinu, najavivši organski rast u toku drugog polugodišta od 4,7 odsto.

Prilagođeni operativni profit, čija je prognoza povećana sredinom jula, očekuje se na višem nivou u odnosu na 2016. kada je zabeležen operativni rezultat od 1,75 milijardi evra.

Akcije Lufthanse na jučerašnjem trgovanju zabeležile su skok od 3,2 posto na 19,3 evra, dok od početka godine beleže rast od 56,6 odsto.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!