Razvoj

Soroševa fondacija odlazi iz Mađarske

Fondacija Otvoreno društvo Džordža Soroša zatvoriće kancelariju u Budimpešti i preseliti se u Berlin, objavila je Fondacija i dodala da napušta politički i pravno sve represivnije okruženje.

"Odluka da se delovanje preseli iz Budimpešte dolazi u vreme kad se mađarska vlada priprema da nametne nova ograničenja nevladinim organizacijama, putem paketa zakona pod oznakom “Stop Soroš”, navodi se u saopštenju.

"Mađarska vlada ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad i sprovodi represiju na civilno društvo radi svojih političkih ciljeva, koristeći se taktikama bez presedana u istoriji Evropske unije", istakano je Patrick Gaspard, predsednik Fondacije Otvoreno društvo. 

Viši ministar u novoj vladi Viktora Orbana rekao je da će Mađarska uvesti strožiji zakon o nevladinim organizacijama nakon velike pobede vladajuće stranke prošlog meseca, što je potez koji će izazvati nezadovoljstvo Evropske unije i grupe za ljudska prava.

Otvoreno društvo objavilo je da će nastaviti da podržava rad civilnih udruženja u Mađarskoj u  vezi pitanja, poput ljudskih prava, umetnosti i kulture, slobode medija, transparentnosti, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Dodali su da će "nastaviti svim dostupnim pravnim sredstvima da brane osnovna ljudska prava koja su ugrožena zakonom".

Naime, zakonom bi se ministru unutrašnjih poslova omogućilo da zabrani svaku delatnost nevladinih organizacija na polju imigracije za koju bi se smatralo da predstavlja "nacionalni sigurnosni rizik".

Osim toga, zakonom bi se uvelo da nevladine organizacije koje podržavaju migracije moraju platiti 25 odsto poreza na strane donacije koje dobiju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!