Razvoj

Sorosove prognoze – predvideo propast bitkoina

Milijarder Džordž Soros jedan je od najvećih investitora, s bogatstvom vrednim 40 milijardi dolara, koje je stekao trgujući valutama i deonicama.

Međutim, poznat je i po tome da često prognozira dešavanja na svetskim tržištima, kao i na političkoj sceni, prenosi B92.

Neke od prognoza su se ostvarile, a neke ne:

1. Bitkoin je balon (2018. godina)

Investitor je snažno napao kriptovalute, a posebno najpoznatiju među njima bitkoin izjavljujući da je reč o tipičnom primerku balona.

Rezultat: Tačno

2. “Google”-u i “Facebook”-u su odbrojani dani (2018. godina)

Činjenica da su obe kompanije toliko velike i imaju monopol na tržištu distribucije sadržaja za Sorosa znači i da moraju biti pod mnogo strožim regulativama kako bi se sačuvalo tržišno takmičenje, inovacija i otvoren pristup informacijama.

Rezultat: Delimično tačno

3. Sledeća finansijska kriza biće u Evropi (2018. godina)

Reći da je Evropa u egzistencijalnoj opasnosti više nije slikovita figura; to je gruba stvarnost, izjavio je Soros.

Rezultat: Netačno

4. Argentina će otplatiti svoje dugove (2016. godina)

Kvantum partners, investicioni fond kojim upravlja Soroseva porodica, imao je udeo u obveznicama argentinske vlade. Dug, nastao zbog neispunjavanja obaveza Argentine prema investitorima, gomilao se od 2001. godine, a dugovali su i drugom milijarderu Paulu Singeru i njegovom investitorskom fondu.

Rezultat: Tačno

5. Iduća finansijska kriza izbiće u Kini (2016. godina)

"Većina novca koje banke snabdevaju potrebna je za održavanje loših dugova i preduzeća koje posluju s gubicima", izjavio je.

Rezultat: Netačno

6. Britanska vlada moraće da devalvira funtu (1992. godina)

Britanska vlada je 1992. godine bila primorana da devalvira funtu, a istog dana je Soros povećao svoju "opkladu" protiv funte s uloženih 1,5 milijardi na 10 milijardi dolara

Rezultat: Tačno

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!