Društvo

Srbija će do sredine ovog veka izgubiti 1,3 miliona stanovnika

Šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk kaže da Srbija svake godine izgubi od 30.000 do 38.000 stanovnika i da negativne tendencije beležimo već četvrt veka.

Napominje da je u 2016. godini više rođenih nego umrlih bilo u samo pet opština – Novom Sadu, Tutinu, Preševu, Sjenici i Novom Pazaru.

Kako je objavio RTS, procene Ujedinjenih nacija pokazuju da će Srbija do sredine ovog veka izgubiti 15 odsto stanovništva, što znači da će imati čak 1,34 miliona manje stanovnika.

Prema zvaničnim podacima UN, Srbija je na osmom mestu u svetu po negativnom natalitetu, a u većem problemu od nas su samo Bugari, Rumuni, Hrvati i četiri bivše sovjetske republike.

Gordana Bjelobrk je rekla da Srbija beleži više umrlih nego rođenih već 25 godina. Dodaje da su različiti uzroci loše demografske slike.

"Migracije su jedan od uzroka, tako da ljudi koji se odsele utiču na natalitet u drugim državama. Mortalitet kod nas je viši za pet promila u odnosu na druge evropske zemlje. Finansijski momenat je takođe jedan od uzroka" napominje Gordana Bjelobrk.

Kaže i da država mora da proba da poveća natalitet.

"Možete uticati na poslodavce, da se omogući roditeljima da gaje dete, ali treba motivisati i roditelje da stvaraju i rađaju više dece. U 2016. godini više rođenih nego umrlih bilo je u samo pet opština – Novom Sadu, Tutinu, Preševu, Sjenici i Novom Pazaru", napominje šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Objašnjava da istočna Srbija ima najviše migracija i najveći pad stanovnika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!