Saobraćaj i transport

Srbija dobila treći međunarodni aerodrom

Pored Beograda i Niša, u Srbiji će raditi i treći međunarodni aerodrom.

Naime, otvoren je Aerodrom "Morava" kod Kraljeva koji postaje mešoviti civilno-vojni. Mihajlo Zdravković, direktor "Aerodroma Srbije", istakao je da se prve linije na aerodromu "Morava" mogu očekivati u zimskom redu letenja.

Aerodrom ima 37 zaposlenih, a u ovu vazdušnu luku uloženo je oko 11 miliona evra. Aerodrom može da servisira do milion putnika na godišnjem nivou, kada radi u punom kapacitetu. Lociran je 15 kilometara od Kraljeva, 21 km od Čačka, 32 km od Gornjeg Milanovca i 39 km od Kragujevca.

Kada su avioni u pitanju Kraljevo ima tradiciju dugu čak 92 godine, jer je još 1927. godine, osnovan prvi aero-klub u Srbiji, prenosi RTS.

Vojni aerodrom kod Kraljeva izgrađen je 1967. godine. Prva jedinica na ovom aerodromu bila je 235 lovačko-bombarderska eskadrila koja je bila opremljena avionima tipa F-84 Tanderdžet.

Najveći broj letelica na Lađevcima bio je prisutan 1992. godine kada su u Kraljevo prebazirane eskadrile 98 puka koji je povučen iz Skoplja, kao i 353 izviđačka eskadrila i 240 lovačko-bombarderska eskadrila iz Mostara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!