Energetika

Srbija i RS grade dve hidroelektrane na Drini

Srbija i Republika Srpska potpisale su Memorandum o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dve hidrocentrale na gornjem toku Drine, vrednost investicije je procenjena na oko 200 miliona evra.

Reč je o hidrocentrali Foča i hidrocentrali Paunci, a ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kaže da će obe hidrocentrale biti snage između 90 i 95 megavata, te da predstoji komplentiranje dokumentacije i razgovori oko finansiranja.

Precizirano je, kaže, da taj projekat zajednički razvijaju Elektroprivreda Republike Srpske i EPS, a dogovor je da već u septembru počne kompletiranje dokumentacije za hidroelektranu Paunci za koju Antić navodi da je uglavnom završena.

“Kad je hidrocentrala Foča u pitanju ima još nekoliko koraka koje treba realizovati kako bi Elektroprivreda Republike Srpske u najkraćem roku, a mi se nadamo da to može ove godine da se realizuje, podnela zahtev za dobijanje koncesije koja je osnov za dalji razvoj projekta”, rekao je ministar Antić, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, dodao je, EPS i Elektroprivreda Republike Srpske nastavljaju da rade na komplentiranju dokumentacije, kao i na formiranju zajedničkog preduzeća koje će razvijati taj projekat.

“Nastavićemo da razgovaramo i o projektima na srednjem i donjem toku Drine, ali krećemo sa prvim velikim zajedničkim energetskim projektima za koje mislim da su od izuzetnog značaja za energetsku situaciju i u Srpskoj i u Srbiji”, naglasio je Antić.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!