Razvoj

Srbija lider na Balkanu u razvoju startapova, srpski inženjeri među pet najboljih u svetu

„Prema istraživanju američkog “Startup Genome”, najrelevantnije svetske organizacije za istraživanje startap ekosistema, srpski inženjerski kadar svrstan je među pet najkvalitetnijih u svetu. Ovo istraživanje je važan signal za investitore da ulažu u Srbiju i srpske startap kompanije“, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

On je, na konferenciji za novinare na kojoj su javnosti predstavljeni rezultati istraživanja „Global Startup Ecosystem Report” za 2019. godinu, istakao da je ovo istraživanje sprovedeno na osnovu podataka dobijenih od milion kompanija iz 154 gradova u svetu.

„Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog globalnog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama: 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija“, naveo je Popović.

On je ukazao da su blokčejn i industrija video igara ocenjene kao najrazvijenije oblasti, istakavši da je u oblasti „gejminga“ Srbija označena kao jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi, pored Londona, Helsinkija, Barselone i Tel Aviva.

„Veoma su pozitivno ocenjene poreske olakšice koje Srbija daje za tehnološke kompanije. To je važan signal za investitore da dođu u našu zemlju i da razvijaju nove tehnologije oslanjajući se na znanje srpskih inženjera“, naveo je Popović.

On je istakao da je ovo istraživanje potvrdilo da su mere u oblasti inovacija, koje je u prethodne dve godine preduzimala Vlada Srbije, bile pravilno formulisane.

„Dobili smo preporuku da nam je potreban veći broj startap kompanija. Da bismo to ostvarili, treba nam infrastruktura koja može da stvori nove kompanije i preduzetnike. Mi već ulažemo preko 60 miliona evra u razvoj inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima, Beogradu, Novom Sadu i  Nišu. Pored toga, otvaramo regionalne inovacione startap centre u manjim gradovima i opštinama širom Srbije. Otvorićemo osam takvih centara u 2019. godini, i još šest u 2020. godini. Želimo da stvorimo ambijent i uslove da veći broj mladih osniva svoje startap kompanije“, rekao je Popović.

On je istakao i da je potrebno finansiranje startapa u većem obimu i da je zato njegov kabinet pokrenuo inicijativu za osnivanje nacionalnog fonda za sufinansiranje razvoja inovacija zajedno sa privatnim kapitalom.

Popović se zahvalio Inicijativi Digitalna Srbija i UNICEF-u, uz čiju podršku je sprovedeno ovo istraživanje.

Osnivač i direktor “Startup Genome” Žan Fransoa Gotje, istakao je da je Srbija preuzela liderstvo na Balkanu kada je u pitanju razvoj startapova. "To je motor stvaranja novih radnih mesta, ali i velika prilika za Srbiju, jer su startapovi pokretači transformacije tradicionalnih industrija", naveo je Gotje.

On je ukazao da je veoma važno što Vlada Srbije ulaže značajna sredstva u inovacionu infrastrukturu i inkubatore koji su, prema njegovim rečima, centar okupljanja inivacione zajednice. "Vlada Republike Srbije pokazuje odlične rezultate u ovoj oblasti. To su mesta koja će mlade ljude motivisati da stvaraju kompanije", rekao je Gotje.

On je istakao da je veća količina kapitala i instrumenata finansiranja u ekosistemu ključna za rast broja startap kompanija. "Zato su važne inicijative koje je pokrenuo ministar Popović za osnivanje fonda koji će finansirati startap kompanije. To je veoma važnu za ovu zemlju, za decu i unuke ove generacije", ocenio je Gotje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!