Razvoj

Srbija među prve tri zemlje u Evropi po onlajn radnicima

Više zaposlenih na svetskoj mreži ima samo u Rumuniji i Ukrajini. U regionu 20.000 frilensera strancima prodaje znanje.

Sve veći broj mladih, visokoobrazovanih ljudi u Srbiji se zapošljava na digitalnom tržištu. Procenjuje se da je u našem regionu čak 20.000 radnika koji zarađuju posredstvom interneta. Oni na globalnim platformama uglavnom pružaju usluge iz sektora informacionih tehnologija, softverske, kreativne industrije. Oni, recimo, izrađuju veb-sajtove, održavaju socijalne mreže, prevode, podučavaju, pišu...

Prema prošlogodišnjem indeksu onlajn rada i podacima Svetske banke iz 2015. godine, Srbija je u prvih 20 zemalja po broju zaposlenih posredstvom interneta. Pojedina istraživanja čak pokazuju da je, uz Ukrajinu i Rumuniju, svrstavaju u top tri zemlje Evrope po digitalnom radu, pišu “Novosti”.

Da je prosečan srpski radnik na internetu muškarac star 33 godine koji živi u prestonici i zarađuje prosečno 1.000 dolara mesečno, pokazala je nedavna anketa Centra za istraživanje javnih politika. Na ovom tržištu, zaposleni sami nalaze posao, nemaju šefa nad glavom, lišeni su mobinga i protekcije. Prodaju isključivo svoje znanje. S druge strane, nisu u sistemu socijalne zaštite, pa moraju sami da brinu o doprinosima za osiguranje.

“Radnici iz Srbije koji su zaposleni na internetu, četvrtina njih radi na dve ili više platformi, a dve trećine ispitanika ima stalne klijente”, kaže Jelena Šapić iz Centra za istraživanje javnih politika. “Najčešće imaju završene osnovne, master ili doktorske studije, što je trend i u zemljama Evropske unije. Trećina ispitanika poseduje veštine u oblasti razvoja softvera i tehnologije, potom sledi 29 odsto onih koji prevode i pišu, dok 22 odsto nudi kreativne usluge i usluge u oblasti multimedija. Ima prostora da se ova sfera rada širi u budućnosti, da joj pristupe i stariji, kao i, recimo, pravnici, lekari, ekonomisti, pišući stručne tekstove”.

Žene uglavnom rade u oblastima koje su tradicionalno obeležene kao ženske - prevođenje, pisanje i predavanje. Glavni motivi za uključivanje u onlajn rad i muškaraca i žena je želja da rade bolje plaćene poslove i da zarade dodatni novac, jer nisu mogli da pronađu “regularno” radno mesto. Vrednuju i fleksibilnost i slobodu koje im ovakav posao nudi.

Dodatna zarada bila je motiv za 28 odsto ispitanika, a njih 12 procenata nije moglo da pronađe drugi posao. Prosečna bruto zarada muškaraca je 1.000 dolara, a žena 217 dolara nedeljno. Samo osam odsto žena i 11 odsto muškaraca zarađuje više od 1.000 dolara nedeljno. Bolje su plaćeni poslovi iz oblasti IT industrije od prevođenja, podučavanja i pisanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!