Društvo

Srbija na 46. mestu po bezbednosti dece

Na listi od 176 zemalja, Srbija se nalazi na 46. mestu po bezbednosti dece, saopštila je organizacija "Save the children".

Globalna lista je sastavljena prema Indeksu prekinutog detinjstva, i na njoj se iz zemalja regiona nalaze i Slovenija na trećem, Hrvatska na 29. mestu, Crna Gora na 50. mestu, Albanija na 61. mestu i Severna Makedonija na 69. mestu, piše u najnovijem izveštaju te organizacije.

Lista govori o tome koliko je detinjstvo u određenoj zajednici ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Na vrhu liste nalazi se Singapur, kao zemlja koja najbolje brine o deci, a među prvih deset država nalaze se osam zapadnoevropskih zemalja i Južna Koreja.

Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, a prethode joj, na dnu liste, Nigerija i Čad.

Kako se navodi, globalni izveštaj o deci objavljuje se uoči obeležavanja Međunarodnog dana deteta, 1. juna i on poredi položaj dece u zemljama širom sveta u odnosu na 2000. godinu, prenosi RTS

Prema izveštaju, jednom od četiri deteta u svetu i dalje je uskraćeno sigurno i srećno detinjstvo, a deca koja žive na područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena da napuste svoje domove zbog konflikta su među najuskraćenijima.

Izveštaj je pokazao da je prema proceni u 2000. godini 970 miliona dece ostalo bez detinjstva usled događaja koji su menjali njihove živote, kao i da je danas taj broj smanjen na 690 miliona - što znači da 280 miliona dece širom sveta ima bolji život.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!