Finansijske usluge

Srbija plaća milionske penale zbog neiskorišćenih kredita

Država Srbija godišnje plaća milione evra penala za neiskorišćene, a odobrene kredite.

Samo prošle i početkom ove godine, zbog toga što nismo iskoristili novac od kredita koje smo dobili, platili smo oko 4,4 miliona evra.

U periodu od 2008. go 2011. godine po tom osnovu plaćeni su penali u iznosu od 11,6 miliona evra. A u periodu od 2012. do 2015. godine plaćeno je 28 miliona evra.

"U našem resoru se kreće realizacija od 40 do 90 odsto", rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Miodrag Poledica za B92.

Ali kako se uopšte dogodi da za nešto tražimo novac, dobijemo ga, i onda ga ne potrošimo?

"Projekti nisu bili spremni za realizaciju zbog na primer eksproprijacije", kaže Poledica i objašnjava da je za to odgovornost široka.

Ali još niko nije odgovarao iako se iz budžeta godinama unazad troše milioni.

Penali kreditorima ne plaćaju se samo za velike infrastrukturne projekte, poput koridora, već i za garancije koje su date za kredite javnih i državnih preduzeća.

Savetnik za investicije i ulaganja Mahmut Bušatlija objašnjava da ovakva praksa postoji više od 15 godina.

"Vi ne možete bez ozbiljnog planiaranja ali nažalost naša demokratizacija nije donela političku svest da to mogu političari da rade. Svaka banka mora da zaštiti interese, jer ako vam odobri sredstva mora za vas da ih drži i ako vi to ne plaćate morate da im platite kaznu", objašnjava Bušatlija.

Suština je u dugoročnom planiranju. Dok god ga ne bude bilo, trošiće se milioni godišnje na nepovučene a odobrene kredite. Trend, ipak, pokazuje da se situacija poslednjih godina popravlja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!