Izvoz

Srbija u Italiju izvezla robu vrednu oko dve milijarde dolara

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije i dalje je Italija, a u protekloj godini Srbija je u tu zemlju izvezla robu u vrednosti od oko dve milijarde dolara.

Pored toga, Srbija je sve primamljivija destinacija za italijanske investitore. Naime, za dva dana u Srbiju stiže više od 30 italijanskih privrednika kako bi se saradnja dodatno unapredila.

Druga u Evropi po proizvodnji upakovanih salata i gotovih čorbi, italijanska kompanija više od dve godine uspešno posluje u Srbiji. Odluku da svoju proizvodnju pokrenu baš u Srbiji, doneli su iz više razloga.

Prvi i osnovni razlog je sporazum koji postoji između Srbije i Rusije. A drugi, ne tako nebitan razlog je geografski položaj Srbije, blizina svih većih evropski prestonica u okruženju: Budimpešta, Sofija, Zagreb , Bukurešt", navodi Branislav Ignjatović, zamenik generalnog direktora "La Linea Verde".

I tu se spisak prednosti zbog kojih italijanski investitori biraju Srbiju ne završava.

Da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, potvrđuje i statistika. Izvoz iz Srbije u Italiju u prethodnih pet godina povećan je za 40 odsto. Najveći rast beleži u poljoprivredno-prehrambrenoj industriji. Kukuruz, pšenicu, soju i smrznute maline najviše izvozimo. Italijansko tržište, međutim, otvara vrata i za neke druge proizvode.

Ministarstvo poljoprivrede ima plan i za naredni period. Dodaje da se radi o proizvodima veće dodatne vrednosti. U tome mogu da pomognu i gosti iz Italije koji stižu u utorak. Više od 30 privrednika predstaviće srpskim kolegama svoje proizvode i otvoriti možda nove mogućnosti za investiranje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!