Finansijske usluge

Srbija zvanično postala član Azijske infrastrukturne investicione banke

Republika Srbija zvanično je postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB).

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali kaže da je to velika vest za našu zemlju, koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata.

Srbija je zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo, a to su – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke u Skupštini Srbije, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu Banke, potvrđeno je u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta 2019. godine, kojom je potvrđeno članstvo.

Prijem u članstvo potvrđen je Rezolucijom borda guvernera AIIB, 15. avgusta 2019. godine.

Podsećamo, ministar Mali je 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo. 

Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je s radom 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!