Energetika

"Srbijagas" uzima kredit od 30 miliona evra za nabavku gasa

"Srbijagas" nema dovoljno para za nabavku gasa za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će u banci uzeti kratkoročni kredit od 30 miliona evra.

U javnoj nabavci koju je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović raspisao pre desetak dana, navodi se da je kredit potreban da bi kompanija obezbedila tekuću likvidnost. Pravi razlog za zaduživanje u vreme kada se nabavljaju energenti jeste obezbeđivanje novca za kupovinu gasa i punjenje rezervoara u Banatskom Dvoru za predstojeću zimsku sezonu. Koliko je važno da kompanija dobije novac što pre govori i činjenica da zajam mora da se obezbedi brzo i da Bajatović očekuje povlačenje kredita do kraja septembra ove godine, piše “Blic”.

“Kredit je kratkoročan. Kompanija se obavezala da će ga vratiti u roku od godinu dana, a od banke je u otplati tražila i grejs period od mesec dana. Takvi krediti obično jesu najskuplji, ali su trenutno i jedini način da "Srbijagas" obezbedi dovoljne količine gasa za redovne i vanredne okolnosti i da napuni rezervoare u Banatskom Dvoru. U suprotnom može doći do problema i poremećaja u snabdevanju grejanjem i domaćinstava i kompanija”, kaže izvor "Blica" iz "Srbijagasa".

On dodaje i da je u celoj ovoj priči dobro to što kredit ne obezbeđuje država već "Srbijagas" svojim menicama.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović potvrdio je da je raspisan tender za kredit od 30 miliona evra i ocenio da kompanija još nije toliko finansijski jaka da bez pozajmica obezbeđuje potrebne količine energenata.

“Kredit uzimamo za punjenje Banatskog Dvora. Gas koji kupimo realizovaćemo u toku grejne sezone i istovremeno ćemo vraćati kredit. Iako nikome ne dugujemo ništa, pa ni za gas, i imamo dobre poslovne rezultate, još uvek nemamo tekuću likvidnost na nivou da bez pozajmice napunimo podzemno skladište gasa Banatskog Dvora”, kaže Bajatović.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, smatra da Bajatoviću ne bi bili potrebni ovakvi krediti da u "Srbijagasu" postoji bolja finansijska disciplina.

“Sigurno ne bi došli u situaciju da gas kupuju kreditima kada bi bolje naplaćivali svoja potraživanja”, ocenio je Vučković.

Prema podacima Fiskalnog saveta, za samo osam meseci u 2017. godini državna preduzeća ostala su dužna "Srbijagasu" 2,6 milijardi dinara za isporučeni gas. Najveći dužnici su “Azotara” i “Srpska fabrika stakla” u Paraćinu.

Problem dugovanja za isporučeni gas nije, međutim, od juče. Stručnjaci su više puta pominjali da mnoga državna preduzeća gas ne plaćaju godinama i da bi njihova egzistencija bila ugrožena kada bi država insistirala da odmah izmire svoja dugovanja prema "Srbijagasu".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!