Propisi

Srpski radnici rade u 99 država

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prošle godine je 317 poslodavaca iz Srbije na privremeni rad uputilo 13.916 radnika u 99 država sveta.

Godinu dana ranije, 324 srpska poslodavca dostavilo je ovom ministarstvu 3.052 obaveštenja, a 10.530 radnika otišlo je privremeno da radi u 97 država. Dakle, za godinu dana broj srpskih kompanija, koje upućuju svoje radnike na posao u neku zemlju sveta, povećao se za 47, a 3.386 radnika više otišlo je lane u inostranstvo po nalogu svog gazde, piše „Dnevnik“.

Srpske radnike domaće gazde šalju od Hrvatske i Crne Gore, do Maroka, Čilea, Tajlanda, Behreina, Perua, Bangladeša, Katara, Argentine, Tunisa, Alžira. Radnici iz Srbije rade i u Japanu, SAD, Iranu, Vijetnamu, Indoneziji, Meksiku, Indiji, Egiptu, Gani, Izraelu. Radnici iz naše zemlje radno mesto imaju i u većini država Evrope, a u velikom broju ih ima i u Rusiji, Kini, Kazahstanu, Ukrajini.

Gazda iz Srbije, koji želi da uputi svoje radnike na privremeni rad u inostranstvo, treba da postupi u skladu sa odredbama Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvu.

Drugim rečima, ukoliko srpska kompanija sklopi posao u nekoj od država sveta, ona posebnim ugovorom sa svojim radnicima reguliše njihov rad u inostranstvu uz poštovanje svih zakonskih obaveza.

Kako bi Srbija u svakom trenutku znala gde rade srpski radnici, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja mora biti obavešteno gde se oni nalaze, ne samo zbog provere da li je poslodavac ispunio sve obaveze, propisane domaćim zakonom, već, pre svega, da bi radnici, u državi u kojoj rade, bili zaštićeni. Naime, radnici, koje domaće kompanije šalju na rad u inostranstvo, u tim  državama ne rade ilegalno, već imaju zaključen radni odnos i ugovor o radu u Srbiji, samo im je mesto rada neka druga država.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!