Trgovina

STO: Najveća pretnja globalnoj trgovini Bregzit i trgovinski rat SAD i Kine

Svetska trgovinska organizacija (STO) smanjila je projekciju rasta globalne trgovine za više od polovine.

Kao glavni razlozi za ove prognoze navode se dalje runde tarifa i odmazdi, usporavanje ekonomije i neadekvatan Bregzit koji bi mogli da nanesu još jači udarac rastu svetske trgovine.

Ta organizacija očekuje da će globalna trgovina robom porasti za 1,2 odsto u ovoj godini, a ne 2,6 odsto koliko je procenila u aprilu, prenosi agencija Rojters.

Rast svetske trgovine je u 2018. godini iznosio 3,0 odsto. Za 2020. godinu, STO prognozira rast globalne trgovine od 2,7 odsto, što je niže u odnosu na prethodnu procenu od 3,0 odsto, prenosi Tanjug.

"Pomračenje perspektiva trgovine je obeshrabrujuće, ali nije neočekivano", izjavio je generalni direktor STO Roberto Azevedo, pozivajući članice STO da razreše nesuglasice u oblasti trgovine i da saradjuju na reformisanju te organizacije.

Smanjene projekcije su, prema tvrdnjama STO, odraz sporije ekspanzije globalne ekonomije, trgovinskih tenzija, kao i neizvesnosti povezanih sa Bregzitom. Organizacija sa sedištem u Ženevi navela je da se rast svetske trgovine u 2019. godini može kretati u rasponu od 0,5 do 1,6 odsto, a u 2020. godini u rasponu od 1,7 do 3,7 odsto, pri čemu je precizirala da je gornja granica raspona dostižna samo ukoliko splasnu trgovinske tenzije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!