Saobraćaj i transport

Ministarstvo saobraćaja: Nema razloga za protestnu vožnju prevoznika

Primedbe Udruženja prevoznika tereta "Međunarodni transport" ne stoje i ne postoji nijedan razlog za njihov protest, kaže pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Saša Stojanović.

Naime, to Udruženje najavilo je za četvrtak protestnu vožnju od petlje Krnjaševci do ulaza u Beograd kod Terminala, nezadovoljni zbog, kako navode, nepostojanja komunikacije sa nadležnima i nedostatka izvesnosti u poslovanju.

Stojanović, međutim, u izjavi za Tanjug, ističe da razlozi za njihovo nezadovoljstvo ne stoje, pošto se nijedan značajan document, kojim se reguliše poslovanje međunarodnog transporta ne donosi bez konsultacija sa nadležnim udruženjima. On je odbacio i primebde da prevoznici nemaju izvesnost u poslovanju, ističući da u protekle tri godine, resorno ministarstvo radi na postizanju izvesnosti, kao i da su harmonizani propisi sa EU, za šta su nadležni dobili pohvale.

"Zatečeno stanje 2014. godine karakterisalo je crno tržište dozvola, prodaja CEMT dozvola, prodaja dozola iz posebnih fondova ministarstva , nestašice dozvola... Sve smo to unazad u ove tri godine uspeli da izbegnemo, uvećali smo kontingente dozvola za najvažnije zemlje kada su u pitanju interesi srpskih transportera, nemamo nestašice dozvola, nije bilo problema u raspodeli dozvola, ostvarili smo najtransparentniju raspodelu posebnih fondova dozvola unazad 15 godina, propisali pravilnike i svake nedelje transparentno objavljujemo ko je od prevoznika dobio dozvole", nabraja Stojanović.

Komentarišući navode da bi pojedini prevoznici mogli njihovo poslovanje da presele u Sloveniju, čime bi Srbija bila na gubitku, Stojanović kaže da njihovim odlaskom i registracijom firmi u Sloveniju, naša zemlja ne gubi ništa, jer ako bi i ugasili preduzeća u našoj zemlji, ovde ima preduzeća, koja čekaju da dobiju dozvole i koja bi radila, pa budžet ne bi bio oštećen.

Izvor: Tanjug

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!