Energetika

Stvara se najveća energetska kompanija u Evropi – vredna 60 milijardi evra

Dve najveće nemačke konkurentske energetske kompanije - E.On i RWE - udružuju svoje snage.

Imovina kompanije “Innogy”, podružnice RWE-a koja se bavi mrežom, obnovljivim izvorima energije i prodajom, podeliće se između dve kompanije na način da će infrastrukturu preuzeti “E.on”, a obnovljive izvore RWE. Ukupna vrednost obe transakcije mogla bi dostići 60 milijardi evra.

Reč je o sporazumu, kako piše Financial Times, koji će iz temelja promeniti nemački elektroenergetski sektor. Povezivanjem se, naime, stvara najveća energetska kompanija u Evropi, a transakcija pokazuje i da industrija odustaje od vertikalne integracije. Zamena imovine još čeka odobrenje Nadzornog odbora svakog društva, a zbog složenosti transakcije finalizacija sporazuma se ne očekuje pre trećeg tromesečja 2019. godine.
Složenu zamenu imovine između E.on-a i njegovog dugogodišnjeg suparnika RWE-a osmislio je mali tim rukovodilaca i investicionih bankara tokom proteklih šest meseci, a za manje od tri meseca neumoljivih pregovora, dve strane su postigle dogovor. Prvo, E.on će kupiti RWE-ov 76,8-postotni udeo u “Innogy”-u, poslovnom sektoru obnovljivih izvora energije, koji je izdvojen 2016. godine, i preostalim malim akcionarima ponudiće 40 evra po akciji. E.on-ova ponuda za manjinske akcionare u “Innogiju”, teška je oko pet milijardi evra, a RWE će platiti 1,5 milijardi evra u gotovini E.on-u. Takođe, RWE će dobiti nove akcije u E.on-u koji predstavljaju 16,7 odsto vlasništva u rivalskoj kompaniji. E.on će tako postati najveći evropski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje, dok će RWE biti drugi najveći proizvođač zelene energije. 

Sporazum je, inače, posledica odluke nemačke kancelarle Angele Merkel o gašenju nuklearnih elektrana, čime su bili pogođeni i E.on i RWE. Na njih je uticao i rapidan rast obnovljivih izvora energije u Nemačkoj, zbog čega je veleprodajna cena električne energije porasla i smanjila dobit komunalnih kompanija, tako da su dvoje konkurenata bili prisiljeni "razbiti" svoje kompanije, kako bi odvojeno upravljali obnovljivim izvorima energije, maloprodajom i mrežom i elektranama na ugalj i gas. RWE je tako s “Innogyjem” stvorio zelenu energetsku kompaniju, a E.on je "fosilnu imovinu" prebacio u kompaniju “Uniper”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!