Finansijske usluge

Sud naložio banci da vrati klijentu 20.000 evra

Prva presuda za ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima, doneta je nakon stava Vrhovnog kasacionogsuda (VKS) od prošle godine.

Kako navode iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", ovo je prva prvostepena presuda koja se u potpunosti oslanja na stav VKS, koji je predvideo ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima i njenu konverziju u evro.

Na sajtu Udruženja "Efektiva" navodi se da je u konkretnom slučaju reč o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka. Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10,8 miliona dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro za isti period otplate vratio oko 8,35 miliona dinara.

Sud je presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara ili nešto više od 20.000 evra, prenosi Blic.

U udruženju “Efektiva” podsećaju da spor ovog tipa mogu da pokrenu svi korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima, fizička i pravna lica i preduzetnici, za bilo koji tip kredita (stambeni, hipotekarni, biznis, potrošački), pod uslovom da nisu prihvatili Zakon o konverziji, odnosno da je kredit u celosti otplaćen (svojevoljno ili prinudnim putem, plenidbom stana) pre donošenja Zakona. Dakle, svi oni korisnici kojima su banke raskinule ugovore i prodale nekretnine do početka 2019, imaju pravo na pokretanje ovog postupka i sigurno obeštećenje sudskim putem", tvrde u "Efektivi".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!