Saobraćaj i transport

Suosnivač Ubera, Travis Kalanik, prodaje trećinu udela za 1,4 milijarde dolara

Bivši izvršni direktor kompanije „Uber Technologies“, Travis Kalanik, koji se dugo hvalio da nikada nije prodao akcije u kompaniji koju je osnovao, planira da proda oko 29 odsto svog udela u ovoj kompaniji.

Kalanik će dobititi oko 1,4 milijarde dolara u transakciji sa „SoftBank Grupom“ i konzorcijumom investitora, koji su se složili da kupe Uber za 48 milijardi dolara.

Kalanik, koji poseduje 10 dosto kompanije, ponudio je da proda čak i polovinu svog udela, ali je morao da smanji traženi iznos zbog ograničenja navedenih u sporazumu između Ubera i kupaca, tvrde poverljivi izvori.

Iako je na papiru jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Kalanik bi, nakon ostvarene prodaje, po prvi put i zvanično postao milijarder.

Podsetimo, on još prošle godine bio pod pritiskom da podnese ostavku, i to zbog nekoliko pravnih problema i skandala kroz koje je kompanija prošla, a koji su joj delimično narušili ugled jednog od najperspektivnijih startapova na svetu, nakon što je kompanija zavedena u pravne nesreće i posle niza vladinih istraga o tome kako posluje

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!