Finansijske usluge

Švajcarska spremna da učestvuje u međunarodnom platnom sistemu bez SAD

Švajcarska je rešila da se pridruži novom međubankarskom platnom sistemu nezavisno od SAD.

Bern će učestvovati u bilo kom novom platnom sistemu, ukoliko bi to stvorilo alternativu globalnom sistemu za transakcije SWIFT, rekao je švajcarski ambasador u Moskvi Ives Rosier.

Stav Švajcarske u vezi sa stvaranjem kanala za plaćanje koji ne uključuje SAD malo je verovatno da će se razlikovati od stava drugih zemalja, rekao je Rosier za RIA Novosti. Dodao je da njegova zemlja može da učestvuje u uspostavljanju alternative SWIFT-u.

"Ako u finansijskom sektoru postoje neki novi događaji, mi ćemo ih pažljivo pratiti.Ukoliko se pojavi novi platni sistem, svaka zemlja će u tome učestvovati, uključujući i nas, naravno, zašto da ne", rekao je diplomata.

SWIFT je osnovan u Belgiji, ali njen odbor uključuje rukovodioce iz američkih banaka. Trenutni zakon omogućava administraciji da deluje protiv banaka i regulatora širom sveta.

Podržava većinu međubankarskih veza, povezujući preko 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja.

Ranije ove nedelje, šefica spoljnih poslova EU Federika Mogrenini izjavila je da su preostali potpisnici iranskog sporazuma o nuklearnoj trgovini sarađivali na stvaranju nove platforme koja ne bi podrazumevala slanje novca preko SWIFT-a, globalnog sistema za transakcije, prenosi B92.

Ovaj korak sledi kontroverznu odluku američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma i ponovo uvede sankcije protiv Teherana. Vašington je takođe zapretio sankcijama zemljama koje posredno posluju s Iranom.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!