Finansijske usluge

Svetska banka odobrila Srbiji tri kredita u vrednosti 225,7 miliona evra

Svetska banka odobrila je Srbiji tri kredita ukupne vrednosti od 225,7 miliona evra koji su namenjeni unapređenu upravljanja javnim rashodima, restrukturiranju javnih komunalnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja, i zaštiti zdravlja stanovnika.

Konkretna korist od prvog kredita od 160,6 miliona evra biće, kako je istaknuto, u tome što će zaposleni u javnoj upravi u Srbiji dobijati istu platu za isti posao. EPS, Srbijagas i Železnica Srbije smanjiće troškove a povećati prihode, dok će 70.000 domaćinstava dobiti podršku kroz program za korisnike koji nisu u mogućnosti da plaćaju račune za električnu energiju.

"Kada je u pitanju upravljanje javnim rashodima, glavni problem s kojim se Srbija danas suočava jeste kako unaprediti kvalitet javnih usluga a da se pri tome javna potrošnja drži pod kontrolom. Mere će između ostalog uključivati promenu komplikovanog sistema plata u javnom sektoru i povećanje njihove transparentnosti i ujednačenosti", ukazala je Svetska banka.

Dodaje se da će sadašnji sistem, koji reguliše 16 zakona, 18 osnovica za obračun i isplatu plata, te oko 600 koeficijenata, biti zamenjen jednostavnijim i koherentanijim sistemom koji će regulisati jedan zakon, 13 platnih grupa i devet platnih razreda.

Zajam Svetske banke za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih komunalnih preduzeća pomoći će da EPS približi cene električne energije za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. na 80 odsto na kraju 2018. godine, uz uslov analize finansijskog stanja preduzeća i adekvatnosti sredstava neophodnih za investicije.

Očekuje se da će biti povećan ukupan broj korisnika programa zaštite energetski ugroženog potrošača sa 60.600 domaćinstava u 2014. (od čega su 27 odsto domaćinstva sa ženskom glavom porodice) na 70.000 domaćinstava u 2018. (od čega je 30 odsto domaćinstava sa ženskom glavom porodice).

Zajmom će biti podržana nastojanja u EPS-u da se postigne optimalan broj zaposlenih uz cilj da se poveća nivo obučenosti zaposlenih.

U “Srbijagasu” projekat će podržati povećanje stope naplate računa sa 80 odsto koliko je iznosila 2015.  godine na 87 odsto, zatim da “Srbijagas” u 2018. godini usvoji desetogodišnji plan za operatera transportnog sistema gasa, kao i petogodišnji plan razvoja za operatera distributivnog sistema.

U sektoru saobraćaja pozajmica Svetske banke će pomoći da se smanji direktna budžetska podrška za poslovanje železničkih preduzeća sa 13,5 milijardi dinara koliko je iznosila u 2015. godini na 11 milijardi u 2018. godini, kao i da se podigne produktivnost rada i unapredi iskorišćenost kapaciteta. Optimizacija broja zaposlenih trebalo bi da dovede do smanjenja godišnje sume izdvajanja za plate zaposlenih u železnicama u 2018. godini za 25 odsto u odnosu na iznos u 2015. godini.

Drugi kredit Svetske banke od 40,1 milion evra omogućiće bolje funkcionisanje državnih finansijskih i razvojno-finansijskih institucija, a najveći deo biće iskorišćen za bolje funkcionisanje Poštanske štedionice.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!