Razvoj

Svetska banka: Region gubi 18 odsto BDP-a zbog rodnog jaza

Region zapadnog Balkana gubi do 18 odsto bruto domaćeg proizvoda zbog rodnog jaza na tržištu rada, saopšteno iz Svetske banke.

Devojke i žene u tom regionu, iako bolje obrazovane nego ranije, i dalje ne učestvuju jednako na tržištu rada, a čak i kada učestvuju - veća je verovatnoća da će biti zaposlene na slabo plaćenim niskokvalifikovanim poslovima.

Iz tog razloga, viši zvaničnici i predstavnici ekonomija zapadnog Balkana usvojili su zvanični kominike na radionici Svetske banke u Beču, kojim su se obavezali na poboljšanje pristupa ekonomskim mogućnostima za žene i devojčice, čime su pokazali posvećenost unapređenju rodne ravnopravnosti, saopštila je Svetska banka.

"Povećanje pristupa mogućnostima za žene na zapadnom Balkanu je od ključnog značaja za rast, razvoj i pristupanje Evropskoj uniji", izjavila je Linda Van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za zapadni Balkan.

Ovaj program je, prema njenim rečima, dobio veliki podstrek i podršku zvaničnika iz zemalja zapadnog Balkana, koji su se obavezali da će omogućiti da više žena pronađe zaposlenje na bolje plaćenim poslovima koji zahtevaju više kvalifikacije.

Zvanični kominike fokusira se na unapređenje rodne ravnopravnosti promovisanjem boljeg pristupa poslovima i imovini, i osposobljavanjem institucija da prate napredak u pogledu rodne ravnopravnosti.

Usvojeno saopštenje potvrđuje posvećenost rodnim pitanjima i ravnopravnosti koja je usklađena sa tekućim naporima za jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i rešavanje zajedničkih izazova.

Ove obaveze su u skladu sa Ciljem 5 Održivog razvoja za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i devojčica, kao i Poglavljem 19 i Poglavljem 23 Pravne tekovine Evropske unije o Zapošljavanju i Osnovnim pravima i pristupu pravdi, zaključuje se u saopštenju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!