Saobraćaj i transport

Taksisti blokirali Beograd

Više stotina taksista, okupljenih oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije, blokiralo je centar grada od šest ujutru. Protest je počeo ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, zbog čega je blokirana ova ulica, kao i Trg Slavija, a gužve su i u drugim delovima grada.

“Spremni smo da ostanemo ovde ceo dan i noć ako bude bilo potrebno, sve dok nas nadležni ne prime na razgovor. Izvinjavamo se građanima na problemima, ali ovo je bio jedini način”, rekli su reporterima "Blica" okupljeni taksisti na Slaviji i okolnim ulicama.

Saobraćaj je obustavljen i u Beogradskoj ulici, Ulici kralja Milana od Terazija ka Slaviji, kao i u delu Nemanjine ulice od Resavske, gde se nalazi više vladinih ministarstava. Policija od ranih jutarnjih časova usmerava vozila na alternativne pravce.

“Osim kruga Slavije, zatvoren je i deo Nemanjine i Bulevara oslobođenja. Polako se već formiraju gužve, ali se one tek očekuju”, kažu iz Beogradskog taksija.

Zbog zatvorenih ulica, došlo je i do mnogih izmena u radu trolejbuskih, tramvajskih i autobuskih linija. Gužve su i u drugim delovima grada, poput Autokomande, kao i u Takovskoj ulici. Veliki broj vozila je i u Radničkoj ulici, a kolona se proteže do Ulice Endija Vorhola..Kolaps je i kod Ade Ciganlije, kao i u svim okolnim ulicama.

Organizatori protesta, koji su najavili preko 1.000 učesnika, naveli su da će članovi taksi udruženja u Nemanjinoj ulici "dežurati sve dok se predstavnici vlasti ne oglase po pitanju njihovih zahteva". “Očekivali smo da će nas predstavnici iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozvati na razgovor i da će doći do rešenja, ali oni su se potpuno oglušili o naše zahteve i štrajk je jedini način da skrenemo pažnju”, objašnjavaju taksisti.

Taksisti zahtevaju od Vlade Srbije da sasluša njihove predloge za izmene Zakona o prevozu putnika, ukidanje internet aplikacije "Car go", ograničenje broja prevoznika i promenu zakonske odredbe po kojoj prevoznik koji izgubi taksi dozvolu, ne može da je ponovo dobije niti da se zaposli kao vozač.

Nakon blokade Slavije i okolnih ulica oglasili su se i iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji tvrde da "ne postoje razlozi za protest.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajlović je navela da je u Beogradu registrovano 6.500 taksista, a da predstavnici taksi udruženja koja okupljaju 6.000 taksista učestvuju u radu radne grupe, koja priprema izmene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

"Udruženje koje od jutros protestuje, takođe je bilo deo radne grupe koju su sinoć napustili da bi mogli danas da štrajkuju, dok su svi ostali taksisti saopštili da nema razloga za štrajk. Svi zahtevi štrajkača već postoje u izmenama i dopunama zakona, od pitanja povećanja broja taksista, do pitanja firmi kao što su 'Uber' i 'Car go". rekla je ministarka.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!