Razvoj

“Telenor” ove godine ulaže 100 miliona evra u Srbiju

Novi direktor kompanije “Telenora Srbija” Majk Mišel najavio je da ta kompanija planira da u 2019. godini u ekonomiju Srbije uloži više od 100 miliona evra, kroz direktna ulaganja u telekomunikacionu infrastrukturu, unapređenje mobilnog interneta, razvoj digitalnih tehnologija, poreze i plate, kao i druga davanja.

"Želje korisnika biće pokretač i usmerenje za ulaganja “Telenora”. Nesumnjivo je da će više od 50 odsto infrastrukturnih investicija ići u razvoj kapaciteta mreže, interneta i korišćenje servisa, kao i u inovacije", rekao je on u intervjuu agenciji Beta.

Kako je istakao, 2018. godina bila je dobra godina za poslovanje “Telenora Srbija”, pa je tako kompanija u poslednja tri kvartala rasla brže od konkurencije, dok je broj korisnika u tom periodu povećan za tri procenta u odnosu na isti period 2017. godine.

"Lideri smo u prihodima i imamo čvrstu ambiciju da tako i ostane", dodao je Mišel.

Mišel je izrazio zadovoljstvo što, prema RATEL-ovom nezavisnom merenju kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji u 2018. godini, “Telenor Srbija” ima najviši ukupan rezultat u svim kategorijama: najbolju 3G i 4G mrežu, najkvalitetnije internet iskustvo (web browsing) i najviši kvalitet govornog servisa.

"Zadovoljni smo rezultatima, ali važno nam je da nastavimo da korisnicima pružamo najbolju moguću  uslugu, ne praveći kompromise kada se radi o kvalitetu. Mi ne nudimo samo megabajte, već veliki broj servisa i bogate internet sadržaje", rekao je on.

Direktor “Telenora” smatra da ova kompanija, u saradnji sa Vladom Srbije i ostalim igračima na tržištu, može da doprinese napretku digitalizacije u zemlji, koja je postala jedan od prioriteta u gotovo svim oblastima.  

"Telenor je već testirao 5G mrežu u Srbiji još 2016-te. Spremnost za nju postoji, ali mora da se radi na komercijalnom i regulatornom aspektu, kako bi mogla da se uvede", kazao je direktor “Telenora Srbija”.

On je naveo i da kompanija Telenor Srbija, u kojoj trenutno radi više od 900 ljudi, planira da poveća broj zaposlenih, jer se očekuje rast ekonomije Srbije, kao i samog maloprodajnog tržišta, ali je naveo da je još rano da precizira o kom broju ljudi se radi.

“Telenor fondacija” je, kako je dodao, realizovala više od 200 projekata sa više od 300 partnera i glavni projekat ove godine biće "Siguran internet za celu porodicu", koji se sprovodi zajedno sa UNICE-om.

Cilj je, prema njegovim rečima, da se kroz njega edukuje 100.000 roditelja i 2.000 učitelja, kako bi bili spremni da podrže razvoj dece u digitalnom dobu.

Mišel smatra da je za “Telenor Srbija” sjajno što je postao deo češke PPF grupacije koja ima široko internacionalno iskustvo i portfolio. Podsetio je da PPF upravlja ukupnom imovinom od 38 milijardi evra u 22 zemlje i na tri kontinenta.

Sredinom ove godine, PPF postao je vlasnik 100 odsto Telenorovih operacija u centralno-istočnoj Evropi za 2,8 milijardi evra. Sada njihov telekomunikacioni portfolio uključuje Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku, Srbiju i Crnu Goru.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!