Industrija

“Tesla” gradi fabriku u Kini, vrednu 5 milijardi dolara

Američka automobilska kompanija "Tesla" planira da investira pet milijardi dolara u izgradnju fabrike u Kini.

Kompanija "Tesla" razmatra prikupljanje sredstava u Kini za finansiranje bar jednog dela ulaganja u fabriku, navodi njujorška agencija "Blumberg", pozivajući se na jedan neimenovani izvor.

Ta kompanija je prošlog meseca dogovorila izgradnju fabrike u blizini Šangaja, gde bi proizvodnja novog vozila "model 3" trebalo da počne do 2020. godine.

Iz "Tesle“ su saopštili u prvoj dekadi jula da su potpisali sporazum sa gradskim vlastima Šangaja o početku gradnje fabrike u bliskoj budućnosti.

Kompanija je tada najavila da će proizvodnja početi za tri godine i da će konačan rezultat biti povećanje proizvodnje na 500.000 vozila godišnje, prenela je agencija AP.

Sporazum je sklopljen nakon što je "Tesla", zbog uzajamnih američko-kineskih uvoznih tarifa, bio prinuđen da poveća cene vozila koje proizvodi u Americi, a prodaje u Kini. Zbog carina koje je američki predsednik Donald Tramp uveo na uvozni čelik i aluminijum, "Teslin" model S je "preko noći" poskupeo u Kini između 20.000 i 38.000 dolara.

Agencije ocenjuju da je na ovaj način "Tesla" vrlo mudro doskočio Trampovim carinama i da će se izgradnjom fabrike u Kini donekle zaštititi od negativnih efekata trgovinskog rata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!