Berza

“Tesla” od prodaje obveznica prikupio 1,8 milijardi dolara za finansiranje proizvodnje Modela 3

Najveći svetski proizvođač električnih vozila “Tesla” prodao je 1,8 milijardi dolara neosiguranih obveznica, ušavši uspešno po prvi put na tržište tzv. junk obveznica, čime je osigurao potrebna sredstva za ulaganje u proizvodnju svog Modela 3 sedan.

“Tesla” je te, za ulagače visokorizične obveznice, koje im daju visoki prinos, prodao uz prinos od 5,3 odsto, s rokom dospeća za 8 godina. Zbog snažne potražnje kompanija je povećala prvotno planirano izdanje od 1,5 milijardi dolara, a i prinos je blago povećan u odnosu na planiranih 5,25 odsto.

Tako prikupljeni kapital “Tesli” će pomoći u finansiranju proizvodnje Modela 3 vozila, čija proizvodnja bi trebalo da počne sledeće godine, a planirani kapacitet je 500.000 komada, što je oko šest puta više nego u 2016. godini. Nedavno je “Tesla” objavio da ima 455.000 prednarudžbina za Model 3, čija je osnovna cena 35.000 dolara, kao i da za taj sedan beleži u proseku dnevno 1.800 rezervacija.

Dosad je “Tesla” prikupljao sveži kapital putem ponude akcija i konvertibilnih obveznica, koje se vremenom mogu konvertirati u akcije. U martu ove godine kompanija je prikupila 1,4 milijarde dolara prodajom konvertibilnih obveznica.

Od početka godine akcije kompanije “Tesla” poskupele su 67 odsto, čime je podignuta tržišna vrednost kompanije na otprilike 60 milijardi dolara, iznad vrednosti “General Motors”-a i “Ford Motors”-a, uprkos tome što “Tesla” još nije poslovao s dobitkom.

 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!