Industrija

"Tesla" u problemu: Beleži rekordne kvartalne gubitke

Najveći svetski proizvođač električnih vozila "Tesla" beleži najveće kvartalne gubitke od 675,4 miliona dolara, koji su znatno veći u odnosu na isti period 2016., kada su iznosili 121,3 miliona dolara.

Istovremeno, kompanija beleži rast prihoda sa 2,8 na 3,3 milijarde dolara.

Budućnost kompanije zavisi od proizvodnje Modela 3 sedana. Uprkos svim problemima, kompanija je objavila da teži proizvodnji Modela 3 do kraja prvog kvartala od 2.500 komada nedeljno, a do kraja drugog kvartala od 5.000 komada.

Prema rečima osnivača "Tesle" Elona Maska, prepreke za postizanje proizvodnje od 5.000 vozila nedeljno do kraja drugog kvartala su "svake nedelje  sve manje".

Model 3 je počeo da se prodaje u SAD-u krajem prošle godine po ceni od 35.000 dolara. Reč je o vozilu srednje klase, za kojeg u "Tesli" tvrde da je trenutno najpovoljniji na tržištu i nadaju se da će privući masovnu potražnju. Znatno je jeftiniji od ostalih "Teslinih" modela vozila - Model X i Model S, koji se prodaju po ceni većoj od 70.000 dolara.

Objava finansijskih rezultata nije znatnije uticala na cenu akcije ove kompanije, koja je od početka godine u plusu od 10 posto, nakon prošlogodišnjeg rasta od 35 posto. "Tesla" je trenutno, s tržišnom kapitalizacijom od 56,1 milijarde dolara, druga najvrednija kompanija u SAD-u, iza General Motorsa, čija je vrednost lani procijenjena na 145,6 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!