Berza

“Tesline” deonice postale hit za kratku prodaju

Investitori koji već godinama očekuju pad vrednosti “Tesline” deonice poslednjih dana napokon imaju malo razloga za zadovoljstvo. Prema proračunu analitičara kompanije “S3 Partners”, ove godine nerealizirana dobit na kratkoj prodaji “Teslinih” deonica iznosi 645 miliona dolara.

Međutim, gotovo sva dobit ostvarena je krajem prošle nedelje kada je deonica potonula 6 odsto nakon sada već čuvenih drskih opaski izvršnog direktora Elona Muska prema analitičarima tokom prezentacije finansijskih rezultata.

Ipak, mala je to uteha za Tesline “medvede”, koji su očekujući pad vrednosti deonica proizvođača električnog automobila izgubili samo prošle godine 2,3 milijarde dolara, jer je vrednost kompanije na berzi skočila preko 45 odsto.

Podaci “S3 Capitala” pokazuju da je trenutno posuđeno “Teslinih” deonica za kratku prodaju u vrednosti od gotovo 12 milijardi dolara. Time je stekla status najveće opklade na pad cene na američkom deoničarskom tržištu. Samo ove godine, verovatno ohrabreni minusom deonice za 2018. godinu od gotovo 10 odsto, investitori su posudili “Teslinih” deonica za 2,5 milijarde dolara, piše “Večernji list”.

George Schultze, prvi čovek “Schultze Asset Managementa”, koji je među investitorima koji veruju u zaradu na “Teslinom” padu, pojašnjava za Financial Times da je neupitno da taj proizvođač ima dobre proizvode, ali i da je prezadužen i ima problema s novčanim tokom.

Osim vrednosti deonica, nakon spornog sastanka stradale su i “Tesline” obveznice. Tako je prinos na izdanje od 1,8 milijardi dolara, koje dospeva 2025. godine, skočio na 7,5 odsto.

Veliki interes za kratku prodaju rezultirao je sve oskudnijom ponudom dostupnih deonica što se reflektira u skoku naknade za posuđivanje. Sa oktobarskih jedan odsto ta je naknada trenutno iznad 3,5 odsto, pokazuju podaci “S3 Capitala”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!