Industrija

“ThyssenKrupp” pravi novu kompaniju

Nemački konglomerat “ThyssenKrupp” planira da pokrene izdvajanje svojih organizacionih delova za proizvodnju liftova, auto-delova i inženjering u zasebnu kompaniju koja će biti listirana na berzi.

Kako prenosi Rojters, kompanija je popustila pred višegodišnjim pritiscima akcionara donoseći ovu odluku kojom je trasirala put najvećem restrukturiranju od spajanja “Thyissen”-a i “Krupp”-a pre 20 godina.

Ovi planovi predstavljaju veliku pobedu aktivističkih akcionara, švedske investicione kompanije "Cevian Capital" i američkog holdinga "Elliott" koji se bavi finansijskim uslugama, a koji su tražili konkretne strukturne mere za poboljšanje operativnog učinka grupe, ukazujući na "razvučenu" strukturu konglomerata.

Nadzorni odbor “ThyssenKrupp”-a treba da potpiše ove planove na vanrednom sastanku u nedelju, kada se završava i finansijska godina kompanije.

Akcije “ThyssenKrupp”-a su skočile za čak 17 odsto nakon zvaničnog saopštenja kompanije.

Nova strategija nemačkog industrijskog diva dolazi u trenutku kad rivalski konglomerati, uključujući “Siemens” i “General Electric”, smanjuju svoje poslovanje, dodaje britanska agencija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!