Industrija

“Tojota” beleži odlične poslovne rezultate, dobit uvećana za petinu

Kvartalna dobit japanske automobilske kompanije “Tojote” uvećana je za 21 odsto.

Rezanje troškova i procvat prodaje na pojedinim tržištima neutralisali su negativne efekte skupih podsticaja koje je kompanija ponudila kupcima u SAD.

Profit ”Tojote” je u periodu januar-mart dostigao 480,8 milijardi jena (4,4 milijarde dolara), što je više u odnosu na 398 milijardi jena iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija AP. Prihodi od kvartalne prodaje su porasli na 7.580 milijardi jena (69 milijardi dolara).

"Odsustvo troškova povezanih sa masovnim opozivom Takatinih vazdušnih jastuka, takođe, je pomoglo poslovnim rezultatima", poručuje potpredsednik “Tojote” Koji Kobajaši.

U protekloj fiskalnoj godini, završenoj u martu ove godine, “Tojota” je ostvarila rekordan profit od 2.490 milijardi jena (23 milijarde dolara), što je za 36 odsto više u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Istovremeno, prihodi su porasli za šest odsto na 268 milijardi dolara.

“Tojota” je u protekloj fiskalnoj godini prodala 10,44 miliona automobila u svetu, u odnosu na 10,25 iz prethodne fiskalne godine.

U tekućoj fiskalnoj godini, koja se završava u martu 2019. godine, “Tojota” očekuje prodaju od 10,5 miliona vozila.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!