Industrija

“Tojota” ulaže pola milijarde dolara u “Uber”

Japanski proizvođač automobila “Tojota” planira da uloži 500 miliona dolara u “Uber” i tako proširi njihovo partnerstvo na zajednički razvoj autonomnih vozila.

Iz japanske kompanije, jednog od najvećih svetskih proizvođača vozila saopšteno je da bi partnerstvo uključivalo „masovnu proizvodnju” autonomnih vozila koja će zatim biti razmeštena u “Uberovu” mrežu automobila za deljenje vožnje.

Analitičari smatraju da je to način da obe kompanije dostignu svoje konkurente na tržištu autonomnih vozila, prenosi Hina.

Sporazum “Tojote” i “Ubera” procenjuje “Uberovu” vrednost na oko 72 milijarde dolara, uprkos činjenici da ta kompanija beleži rast gubitaka.

Prema zajedničkom saopštenju kompanija, tehnologija za autonomna vozila iz obe firme biće integrisana u “Tojotina” namenska vozila. Njihova flota će biti bazirana na “Tojotinom” modelu Sienna Minivan, a očekuje se da će početna testiranja započeti 2021. godine.

I “Tojota” i “Uber”, koji je vodeća globalna kompanija za deljenje vožnje, zaostaju u razvoju autonomnih vozila za konkurentima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!