Industrija

Tramp blokirao posao težak 117 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom je blokirao jedno od najvećih korporativnih preuzimanja u Americi, a svakako najveće u istoriji tehnološkog sektora.

Reč je o poslu teškom 117 milijardi dolara, prema kojem je veliki proizvođač čipova i raznih elektronskih komponenti za telekomunikacijske i druge uređaje “Broadcom”, sa sedištem u Singapuru i Kaliforniji, u postupku neprijateljskog preuzimanja nameravao kupiti većinski udeo u konkurentskom “Qualcommu”.

Kako piše Washington Post, Tramp je kao razlog za blokadu naveo pitanje “nacionalne bezbednosti” , a list ističe da je ovakvu odluku doneo neobično brzo nakon što je “Broadcom” objavio svoje namere.

“Qualcomm” je nedeljama pokušavao da otkloni neželjenu ponudu kompanije sa sedištem u Singapuru, zatraživši od ureda za inostrana ulaganja da razmotri eventualni uticaj spajanja na nacionalnu bezbednost.

Njihovi su manevri bili obeleženi zabrinutošću zbog potencijalnog uticaja Kine i pojačanim protekcionističkim raspoloženjem u SAD.

U uredu za inostrana ulaganja ocenili su da bi spajanje dve kompanije moglo oslabiti vodeću ulogu “Qualcomma” u sektoru.

To bi verovatno pomoglo kineskoj konkurenciji, poput telekomunikacione kompanije “Huawei”, posebno kada je u pitanju nova generacija mobilnih mreža 5G i superbrzi Internet. U tom bi kontekstu jača Kina mogla predstavljati izazov za nacionalnu bezbednost, navodi AFP.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!