Trgovina

Tramp pokrenuo trgovinske mere protiv Kine

Američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je trgovinske mere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom "van kontrole" i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

"To je najveći deficit koji je imala bilo koja zemlja u istoriji našeg sveta. To je van kontrole", rekao je Tramp uoči potpisivanja memoranduma, a prenosi agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp će uvesti "kaznene mere" za uvoz robe iz Kine, vrednosti 50 milijardi dolara, optužujući Kinu za "nelojalnu konkurenciju" i krađu intelektualne svojine, naveli su zvaničnici Bele kuće.

Jedan od njih je rekao da će, na osnovu procene štete od takve kineske prakse, cilj biti "oko 50 milijardi dolara za kompenzaciju kineske dobiti koja potiče od nefer trgovinske prakse". 

Predsednik će "zadužiti predstavnika Službe za trgovinu da objavi listu proizvoda i taksi koje želi da uvede u roku od 15 dana od potpisivanja memoranduma", rekao je direktor Ekonomskog saveta Everet Ajzenštat. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!