Trgovina

Trgovinski lanci potpuno nestaju u SAD i EU

U centrima američkih i britanskih gradova zatvaraju se male radnje, a veliki trgovinski lanci bankrotiraju.

Prigradski šoping centri se prazne, a nervoza se, takođe, širi među trgovinskim lancima u EU. Jedan od glavnih razloga krize je 'učinak Amazona' – e-trgovina koja ukida šoping kakav smo do sada poznavali.

Do kraja godine tradicionalni američki trgovinskki lanci Sears, Wallgreen i Gap zatvoriće 11.000 prodajnih mesta. Zatvaranje trgovina najavili su JC Penny i nekada najveća robna kuća na svetu Macy's. Samo je prošle godine u SAD bankrotiralo deset maloprodajnih lanaca, prenoisi Tportal.

Bankrotom je završena igra i za kralja klasičnih dečjih igračaka Toys'R'Us sa 1.600 prodajnih mesta i 64.000 zaposlenih. Prošle godine u Americi je bez posla u maloprodaji ostalo 89.000 prodavača, a predviđa se da će se do kraja 2018. zatvoriti 9,8 miliona kvadratnih metara trgovinskog prostora.

U Ujedinjenom Kraljevstvu lani je, takođe, zatvoreno rekordnih 5.800 trgovina, a britanski Centar za istraživanje maloprodaje predviđa da će ih se do isteka 2018. zatvoriti još 10.000.

U nekadašnje krcate šoping zone useljavaju prodavnice tipa 'sve po jedan dolar ili funtu', ali i ti superjeftini lanci bore se za kupca.

Dok Amerika proživljava 'maloprodajnu apokalipsu', a u Britaniji govore o 'kraju trgovačkih zona' u gradskim centrima, nervoza se takođe širi među trgovinskim lancima u EU, pa i poznati nemački Karstadt proživljava pravu agoniju.

Trgovce u čvrstim trgovinama od cigle, stakla i čelika sustiže 'učinak Amazona'.

Ozbiljna zatvaranja u SAD i Britaniji krenula su početkom ove decenije kao rezultat onlajn šopinga i e-trgovine, međutim malo je ko verovao da će internet tako brzo menjati način kupovanja na kakav smo navikli. E-trgovina u SAD raste stopom od neverovatnih 15 do 20 odsto godišnje.

Međutim, e-konkurencija je samo jedan deo problema maloprodaje. Ameriku su zadnjih decenija premrežili ogromni šoping centri. Ali nakon velike recesije broj onih koji odlaze u centre se, između 2010. i 2013. godine, prepolovio. Tome nije kumovalo samo to što su Amerikanci postali štedljiviji, već i velika inflacija šoping centara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!