Finansijske usluge

Tržište kriptovaluta: Oko 800 više ne postoji, a bitcoin je izgubio 70 odsto vrednosti

Kriptovalutni projekti nicali su u poslednjih godinu i po dana svuda. Međutim, više od 800 ih je krahiralo i danas su mrtvi. To navodi na poređenje između današnjeg tržišta kriptovaluta i dotcom balona 2000. godine, prenosi CNBC.

Nove digitalne valute nastaju kroz proces koji se naziva Initial Coin Offering (ICO u prevodu inicijalna ponuda kovanica, a možda bi primerenije bilo da ih zovemo  primarna emisija), u kojem startup emituje novac koji investitori mogu da kupe. Ljudi obično kupuju u ICO, jer su kriptovalute jeftine i mogu doneti velike prinose u budućnosti.

Sistem ICO-a je naprosto eksplodirao. Kompnaije su 2017. godine putem ICO-a prikupile 3,8 milijardi američkih dolara, ali u 2018. godini je iznos dostigao 11,9 milijardi dolara, navodi CoinSchedule, internetska stranica koja prati tržište.

Međutim, stotine tih projekata sada su mrtvi, jer su bili prevare, šale ili proizvod nikad nije materijaliziran. Dead Coins je web stranica koja navodi sve kriptovalute koje spadaju u te kategorije. Do sada je identifikovano nešto više od 800 onih, koje se mogu smatrati mrtvima. S njima se trguje po cenama manjim od jednog centa.

Bitcoin, kriptovaluta s najvećom tržišnom kapitalizacijom ili vrednošću, takođe je imao tešku godinu. Vrednost mu je pala na otprilike 30 odsto vrednosti prošlogodišnjeg rekorda koji je bio blizu 20 hiljada dolara, navodi CoinDesk. Veliki pad vrednosti bitcoina liči na oštar pad Nasdaqa iz 2000. godine, a propast kriptovaluta upoređuje se s krahom kompanija nakon prsnuća dotcom balona. Loše raspoloženje dodatno je podstaknuto nedavnim hakovanjem dve južnokorejske kriptovalutne menjačnice.

ICO-ovi su vrlo rizična ulaganja i puno je prevara u tom segmentu. Ranije ove godine CNBC je izvestio o ICO prevari pod nazivom Giza. Lažni startup je od investitora prikupio dva miliona dolara. Ipak, mnogi zagovornici vide ICO kao zamenu za inicijalne javne ponude i finansiranje rizičnim kapitalom u budućnosti.

Kriptovalute su pod velikim pritiskom, ali još postoji nada da će regulatori pokazati više razumevanja za njih i to bi moglo pokrenuti tržište. Arthur Hayes, izvršni direktor kriptovalutne menjačnice BitMEX, rekao je za CNBC da bi bitcoin do kraja godine mogao ojačati na 50.000 dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!