Industrija

Turska kreće u proizvodnju prvog nacionalnog automobila

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan položio je kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju prvog automobila turske proizvodnje.

Najavio je da će fabrika biti gotova u roku od 18 meseci, a prvi automobil će biti proizveden u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Kamen temeljac za fabriku, u kojoj će se proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem decembra prošle godine, postavljen je u Bursi.

Erdogan je istakao kako je reč o ostvarivanju 60-godišnjeg sna, a podsetio je kako je vest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i celim svetom, prenosi B92.

Turska je krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mesta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!