Energetika

U Bahreinu otkriveno novo nalazište nafte i gasa, najveće do sada

Bahrein je saopštio da je u njegovim teritorijalnim vodama pronađeno najveće nalazište nafte i prirodnog gasa u toj arapskoj državi u proteklih skoro 100 godina.

Nalazište, otkriveno kod zapadne obale Bahreina, sadrži velike količine gasa, kao i količine nafte koje su višestruko veće u poređenju sa količinama u jedinom takvom nalazištu koje se eksploatiše u toj zemlji, javlja Rojters, pozivajući se na bahreinsku novinsku agenciju BNA.

Nije data informacija o veličini novog polja nafte i gasa, niti o mogućem datumu početka proizvodnje.

Međutim, zvanična agencija BNA je citirala vlasti koje procenjuju količine na "mnogo puta" veće od poznatih rezervi Bahreina.

Postojeće naftno polje u Bahreinu je samo jedno, kao jedinstven depozit sa rezervama od samo nekoliko stotina miliona barela sirove nafte.

Bahrein je najmanji proizvođač nafte i gasa među šest zemalja članica Saveta za saradnju u Zalivu (GCC), koji obuhvata i Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Oman i Katar.

Naftno polje u Bahreinu je prvo otkriveno u Zalivu i daje oko 50.000 barela dnevno, kao i 28,3 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Malo kraljevstvo, čijih 80 odsto prihoda potiče od nafte, ispumpava dodatnih 150.000 barela na dan iz naftnog polja "Abu Safa" koje deli sa svojim velikim susedom, Saudijskom Arabijom.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!