Energetika

U Britaniji prvi put u istoriji više struje iz obnovljivih izvora nego iz fosilna goriva

U proteklom kvartalu obnovljivi izvori energije dali su više struje britanskim domovima i preduzećima nego fosilna goriva po prvi put u istoriji.

Prema najnovijem istraživanju, rekord u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora postignut je u trećem kvartalu, nakon što je njen udeo u ukupnom energetskom miksu dostigao 40 odsto.

To je prvi put da je električna energija dobijena pomoću vetroparkova, solarnih panela i iz zasada biljaka za biomasu premašila fosilna goriva u UK, otkad je prva elektrana puštena u pogon 1882. godine.

Ova prekretnica potvrdila je predviđanja Nacionalne mreže da će 2019. godina biti prva godina od industrijske revolucije u kojoj će struja iz obnovljivih izvora preteći elektrane na gas i ugalj, prenosi B92.

Fosilna goriva su u Britaniji pre manje od 10 godina činile četiri petine izvora struje, ali najnovija analiza pokazala je da se sada iz uglja dobija manje od jedan odsto električne energije. Britanske elektrane na uglja zatvaraju se u skladu sa planom da ih od 2025. više ne bude, naime do proleća će ostati samo četiri.

Gasne elektrane učestvuju u proizvodnji energije u sistemu sa 38 odsto, dok nuklerke daju manje od petine ukupne energije u proteklom kvartalu, navodi se u analizi.

Najviše se struje dobija iz vetroelektrana, 20 odsto, iz biomase 12 odsto i solarni paneli doprinose energetskom miksu sa šest odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!