Proizvodnja hrane i pića

U Bugarskoj 93 kilograma kontaminiranih jaja iskorišćeno za proizvodnju sladoleda

Bugarska agencija za bezbednost hrane otkrila je prisustvo insekticida fipronil u još jednom kontigentu jaja isporučenih iz Nemačke.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da su laboratorijska ispitivanja pokazala visok sadržaj fipronila u pošiljci jaja u prahu iz Nemačke.

Naime, ukupno je 500 kilograma tih jaja isporučeno u Bugarsku, dok je oko 93 kilograma kontaminiranih jaja već upotrebljeno u proizvodnji 12.500 kilograma sladoleda, koji je povučen sa tržišta, dok će preostala količina od 407 kilograma jaja u prahu biti uništena.

Podsetimo, Evropska komisija je 28. avgusta potvrdila notifikaciju bugarskih organa za bezbednost hrane u Sistemu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Putem tog sistema sve države članice su obaveštene da je na evropskom tržištu distribuirana još jedna pošiljka jaja kontaminiranih fipronilom.

U troku je provera farmi, magacina i proizvodnih pogona koji koriste proizvode od jaja širom Bugarske, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, a broj zemalja EU pogođenih skandalom zagađenih jaja sada se popeo na 18.

Fipronil je insekticid čije je korišćenje na životinjama koje su namenjene lancu prehrane zabranjeno u Evropskoj uniji.

 

Izvor: Novosti

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!