Industrija

U "Fiatu" zaustavljena proizvodnja, nastavak za 7 dana

Samo što su se radnici kragujevačkog "Fijata" vratili sa kolektivnog godišnjeg odmora - feragosta, proizvodnja u ovoj fabrici ponovo je obustavljena u ponedeljak.

Kako piše “Politika”, trake neće raditi čitave ove sedmice, a radnici su upućeni na plaćeno odsustvo, tokom kojeg ce dobijati 65 odsto zarade. Povratak na posao očekuje se 3. septembra, naveo je list.

Kao i mnogo puta do sada, obustava proizvodnje u kragujevačkoj fabrici automobila dovodi se u vezu sa padom potražnje za vozilima tokom letnjih meseci, ali i sa planom kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija" za ovu godinu.

Prema nezvaničnim informacijama, u prvih šest meseci ove godine sa kragujevačkih traka sišlo je oko 35.000 restilizovanih "500-L", što praktično znači da ovogodišnja proizvodnja neće premašiti broj od 70.000 vozila, što je četiri puta manje od kapaciteta fabrike.

„Već godinama upozoravamo da ova fabrika i mi radnici nemamo budućnost bez novog modela automobila. Ne može se opstanak i razvoj fabrike zasnivati samo na jednom modelu, restilizovanom "500-L", koji se dve godine pravi u tri varijante", rekao je za “Politiku” Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkom „Fiatu".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!