Svet građevinarstva-nekretnina

U Hrvatskoj stanovi i kuće najskuplji u Dubrovniku

Prema istraživanju u novembru, koje je sprovedeno na uzorku od 160 hiljada aktivnih oglasa, cene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na prošlu godinu, porasle 2,3 odsto.

Kada se pogledaju samo stanovi, taj rast je veći i iznosi 4,5 odsto. I dalje su cene niže u odnosu na 2011. godinu, ali primetno je da se razlike iz meseca u mesec smanjuju, piše “Večernji list”.

Cene stanova u Zagrebu u poslednjih 12 meseci rasle su za gotovo osam odsto, dok su cene kvadrata kuća rasle tek nešto više od jedan odsto. Prosečna cena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.765 evra, ali cene se znatno razlikuju po kvartovima. Tako, na primer, cena kvadrata stana na Vrbiku iznosi 1.782 evra i u poslednjih godinu dana zabeležila je rast od 2,84 odsto. Za kvadrat stana na Jarunu, mora se prosečno izdvojiti 1.768 evra, što je gotovo 10 odsto više u odnosu na isti mesec lani.

Prosečna cena stanova na Laništu u prošlih 12 meseci rasla je za 14,37 odsto i sada iznosi 1.695 evra, što je za 75 evra više od prosečne cene kvadrata stana na Trnju, u kojem je zabeležen pad cena u poslednjih 12 meseci za 3 odsto. Najpovoljnije prosečne cene stanova kreću se nešto niže od 1.000 evra po kvadratu i nalaze se u kvartovima Kozari put i Brezovica. Zanimljivo je da kada se porede dva susedna kvarta, Sopot i Siget, vidi se da u Sopotu prosečna cena kvadrata stana iznosi 1.430 evra i u poslednjih 12 meseci tamo je zabeležen rast za gotovo 7 odsto. U susednom Sigetu prosečna cena stana niža je za 87 evra i u posjednjih 12 meseci beleži pad od 1,2 odsto.

Cene kvadrata stanova i kuća u Dubrovniku i dalje su najviše u Hrvatskoj. Kvadrat kuće s dvorištem tamo prosečno iznosi 4.590 evra i za 12 odsto je rastao u poslednjih godinu dana. Sličan rast beleže i cene stanova u Dubrovniku. Naime, tamo je prosečna cena kvadrata stana 3.164 evra. Drugi na lestvici gradova s najvišim cenama nekretnina je Split, gde su cene rasle za gotovo 9 odsto za godinu dana. Prosečna cena kvadrata kuće u Splitu iznosi 2.782 evra, dok prosečna cena kvadrata stana iznosi 2.491 evro. I dalje su Dubrovnik i Split jedini veći gradovi u Hrvatskoj gde je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana. Već nešto severnije, u Šibeniku, prosečna cena kvadrata stana iznosi 1.388 evra i za 174 evra je viša od prosečne cene kvadrata kuće s dvorištem. Na istoku Hrvatske cene nekretnina su najniže, pa tako prosečna cena kvadrata stana u Vinkovcima iznosi 723 evra, dok kvadrat kuće s dvorištem tamo prosečno iznosi 511 evra.

Prosečan godišnji rast cena nekretnina u Istarskoj županiji iznosio je pet odsto. Godišnji rast cena kvadrata stanova u Istri iznosio je gotovo devet odsto, dok su cene kuća u proseku rasle nešto manje od tri odsto. Prosečna cena kvadrata stana u Puli iznosi 1.479 evra i za više od 11 odsto rasla je u poslednjih 12 meseci. U istom gradu, cena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1.451 evro. Kućama u Puli sporije rastu cene u odnosu na stanove. Taj rast je poslednjih 12 meseci iznosio gotovo pet odsto. U Rovinju prosečna cena kvadrata stana iznosi 2.424 evra, dok za kvadrat kuće u proseku treba izdvojiti 2.144 evra.

Zanimljivo, dok u Rovinju stanovi beleže godišnji rast cena za 7 odsto, kuće beleže pad cena od gotovo 1 odsto. Poreč i Pazin jedini su istarski gradovi gde su cene stanova niže od cena kvadrata kuća. U Poreču prosečna cena kvadrata kuće iznosi 1.849 evra, dok prosečna cena kvadrata stana iznosi 1.843 evra. U Pazinu su cene daleko niže od gradova na istarskoj obali. Tamo prosečna cena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1.082 evra, dok kvadrat stana u proseku stoji 1.011 evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!