Industrija

U “Ikarbusu” će se uskoro proizvoditi električni autobusi

Uskoro u "Ikarbus" dolazi jedan od najvećih proizvođača autobusa i kamiona u Kini "Li Jong", koji bi trebalo da u pogonima "Ikarbusa" montira isključivo električne autobuse, koji bi se koristili u GSP-u.

Time se i Srbija uključuje u ekološke tokove, prenosi RTS.

Kinezi hoće da prave i fabriku baterija, a žele i da autobus proizveden u "Ikarbusu" bude evropski proizvod sa naših prostora, što stvara veliki potencijal za izgradnju novih manjih fabrika koje će biti kooperanti u ovom projektu.

Na naše tržište stiže i prvi kamion, koji umesto klasičnih retrovizora ima kamere.

Novi "mercedes AKTROS" ima i auto-pilota koji prepoznaje bicikliste sa strane i sam koči. Predstavlja najsigurnije vozilo ikada proizvedeno u toj klasi, ali u našem okruženju propisi ne prepoznaju te kategorije.

"U Srbiji, koliko mi znamo i koliko smo mogli da proverimo, nemamo problem da registrujemo vozilo sa spoljnim kamerama, dok, na primer, u Bosni je na snazi stari zakon iz SFRJ da vozilo mora da ima spoljne retrovizore kako bi bilo registrovano", kaže Aleksandar Trifunović iz "Dajmler kamiona".

Stručnjaci tvrde da će se informacionom tehnologijom i telemetrijskim sistemima do 2030. godine ukinuti profesija profesionalni vozač, a već sada u Evropi postoje takozvane probne autobuske linije koje saobraćaju bez vozača, naravno na električni pogon.

Tržište autobusa i kamiona u svetu raste. Najveći rast ima Kina, koja kupuje vozila koliko Evropa, Severna Amerika i Japan zajedno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!